Krenten en rozijnen

krenten

Krenten en rozijnen worden veel met elkaar verward. Niet zo vreemd, want ze lijken erg veel op elkaar. Hoewel ze beiden afkomstig zijn van de gedroogde druif, zit er wel degelijk verschil tussen beiden.
Zowel krenten als rozijnen zijn dus gedroogde druiven. De druif is een besvrucht van de plant die tot de wijnstokfamilie behoort. Naast wilde druiven zijn er ook druiven die voor de teelt worden verbouwd. De meest voorkomende toepassingen van de druif is als vrucht, om druivensap van te maken, als basis voor wijn, voor druiven pit olie en in gedroogde vorm als krenten en rozijnen.

Krenten

De krent is een gedroogde en pitloze druif. Krenten zijn afkomstig van een klein druivenras dat kleine vruchten produceert. Dit druivenras heet Vitis viniera Korinthiaka, vernoemd naar de Griekse havenplaats Korinthe. Korinthe werd vroeger vaak afgekort tot krent, vandaar de benaming krent voor deze gedroogde druif. Wist je dat er in Drenthe ook krentenbomen bestaan waaraan krenten groeien? Deze worden na de oogst gedroogd.
De kleur van de krent varieert tussen diep donkerblauw tot bruin. We kunnen stellen dat hoe dieper de kleur is, hoe zoeter de krent zal smaken. Wie krenten naast rozijnen legt zal merken dat krenten beduidend kleiner zijn. Krenten worden veel gebruikt in beslagrecepten zoals krentenbollen en oliebollen. Ook krentenbrood en gebak wordt vaak met krenten verrijkt. Daarnaast worden krenten vaak aan notenmixen toegevoegd. Krenten worden ook vaak los gegeten.

Rozijnen

Van grote druivensoorten zijn de rozijnen afkomstig. Dit zijn verschillende soorten druiven die voornamelijk groeien in Zuid-Spanje, het Midden-Oosten, Californië, Australië en het Middellandse Zeegebied. De Sultana is een druivensoort die vaak gebruikt wordt voor de productie van rozijnen. De benaming rozijn is afkomstig van het Franse woord Raisin, dat druif betekent. Wanneer de druiven gedroogd zijn worden ze behandeld met potas. Dit is een mengsel van zouten dat onder andere uit kaliumcarbonaat bestaat. De rozijnen behouden hierdoor hun lichte kleur en zijn ook langer houdbaar. De kleur van de rozijn is mede afhankelijk van de manier van drogen en hoe lang ze gedroogd zijn.
Rozijnen worden vaak aan kleine kinderen als lekker tussendoortje gegeven. Ook worden rozijnen in verschillend recepten gebruikt zoals rozijnenbrood, salade met rozijnen, gebak en vleesgerechten met rozijnen. Ook zijn rozijnen terug te vinden in studentenhaver en boerenjongens (rozijnen op brandewijn).

Smaak verschil tussen krenten en rozijnen?

Zit er verschil in smaak tussen krenten en rozijnen? Sommigen menen van niet, maar er is wel degelijk verschil in smaak tussen beiden. Krenten zijn zuurder dan rozijnen. Dit wil echter niet zeggen dat in krenten minder suiker zit. Het suikergehalte is voor beiden nagenoeg hetzelfde. Dit bedraagt ongeveer 60 procent voor de krent en 64 procent voor de rozijn. De krent smaakt ook droger dan de rozijn. Beiden zijn prima te gebruiken voor diverse recepten en als tussendoortje.