Passie voor de lekkernijen

Al heel lang ben ik gefascineerd door het werk en het product van de oliebollenbakker. Of dat nu op de kermis of in een bakkerswinkel was, de oliebol mét poedersuiker deed mij watertanden en het bereiden ervan vond ik helemaal een kunst op zich. Thuis ging dat allemaal gewoon rustig en eenvoudig met een kilootje bloem, gist en de andere ingrediënten. En de frituurpan op het gas, zo’n zwarte met zo’n uitlekmandje. Maar ik had gezien dat het in het groot er heel anders aan toe ging. In grote ‘speciekuipen’ werd beslag gemaakt met een mixer aan een boormachine! En dan die grote frituurpannen. Daar bleef de bakker maar beslag in werpen met zo’n ijsbollepel.

Dat wilde ik ook! In mijn schoolgaande jaren heb ik tijdens kerstvakanties gedurende een aantal oudejaarsdagen ‘echte’ oliebollenbakkers geholpen met het maken van beslag en het bakken van de bollen zelf. Al gauw had ik zoiets van ‘ wat zij kunnen, ga ik ook doen: voor mezelf’ ! En dat geschiedde van 1985 tot 1994. In Gieten had ik zelf een oliebollenhandel opgezet vanuit de snackwagen van een plaatselijke caféhouder. In de winkelstraat. En dat ging me best goed af! Maar door gezinsuitbreiding, vast werk en verhuizen heb ik die plek na 9 jaren opgegeven.

En toch trok het me elk Oud & Nieuw periode weer…. de geur van beslag, vanillesuiker en oliebollen in combinatie met de sfeervolle kerstliederen als arbeidsvitaminen op de radio  en de vuurwerk-knallen in het dorp. Van 1996 tot 2007 heb ik dan ook regelmatig meegewerkt in de professionele oliebollenbakkerij in Assen en bij Gouki, de Oliebollenkoning in Zuidlaren. 

En als ik niet professioneel bakte, dan bakte ik elke oudejaarsdag thuis, in een extra grote frituurpan, de olie- en krentenbollen en de appelflappen voor familie, vrienden en buren. Vanaf 2016 doe ik dat nog steeds, alleen nu heb ik familie, vrienden en buren gevraagd de bollen en flappen bij mij te komen halen aan de gehuurde kraam in winkelcentrum Marsdijk te Assen. In 2021 heb ik een eigen oliebollenkraam aangeschaft en ingericht naar eigen wens. Zo heeft mijn passie zich in de loop der jaren ontwikkeld.

Ik ontmoet u graag aan mijn oliebollenkraam, eet smakelijk en tot ziens!